Alternatif Cami Tasarımı

  • Öğrenci Projesi
  • Dini Yapı
  • ID: 17627
  • 19

Caminin çatı formu, Trabzon kırsal cami mimarisinden esinlenerek tasarlanmıştır. Caminin ana ibadet mekânının bulunduğu bölümün üst örtüsü, dört omuz kırma çatının deforme edilmesiyle oluşturulmuştur. Ana ibadet mekânının üzerinde oluşturulan yırtıkla birlikte doğal ışıktan etkin şekilde yararlanılmak istenmiştir. Caminin ibadet mekânları ve sosyal mekanları birbirinden ayrılmıştır. Ayrılan bu mekânlar, kırma çatının devamı şeklinde gelen üçgensel örtüyle birbirine bağlanmış ve bütünsellik sağlanmıştır.

Cami toplam üç kattan oluşmaktadır. Katlar arası geçiş iki merdiven ve bir asansör yardımıyla sağlanmıştır. Wc, engelli wc ve şadırvanlar en alt katta bulunmakta olup kolay erişilebilir bir konumdadır. Camide ek ibadet mekânı bulunmaktadır. Ayrıca Kur’an derslikleri, kütüphane ve çocuklar için oyun alanı da camide yer almaktadır. Tasarım kapsamında kapalı, açık ve yarı açık mekânlar, etkili ve bütüncül  bir şekilde kullanılmaya çalışılmıştır.

Cami üst örtüsü metal malzemeden tasarlanmıştır. Çatının formuyla bütüncül bir şekilde tasarlanan minare ise yöresel olarak sıklıkla tercih edilen ahşap malzemeden inşa edilmiştir. Cephede ise brüt beton ve cam malzeme kullanılmıştır. 

 

Tarzlar

Mimar

Benzer Projeleri İncele
© Tüm Hakları Saklıdır.

Kısıtlı Alan!

Bu alana erişmek için üye girişi yapmış olmalısınız.